Senioren corrigeren senioren is een preventieteam dat bestaat uit seniore burgers. De teamleden surveilleren tijdens de wekelijkse marktdag. Het team is enkele jaren geleden opgericht in Sliedrecht. Doel is het tegengaan van zakkenrollen door andere ouderen aan te spreken op risico’s als de grijpbaarheid van hun portemonnee. Naast het aanspreken van ouderen op gedrag letten de senioren ook op marktkramen, bewaren ze gevonden voorwerpen en worden ze soms ingezet in winkelstraten of bij evenementen. Het team treedt niet zelf op op het moment dat zij verdachte situaties signaleren. Ze geven deze door aan de politie, die vervolgens actie onderneemt. Volgens de politie in Sliedrecht is het aantal gevallen van zakkenrollen drastisch verlaagd sinds het team actief is. Ook zorgt het team voor een goede sfeer in de omgeving en worden ze gewaardeerd door het winkelend publiek. Het project heeft een positief effect op de veiligheidsbeleving van bewoners en draagt bij aan de sociale cohesie.

Initiƫrende partijen
Politie (wijkagent)

Betrokken partijen
Gemeente, politie, plaatselijke ondernemers, burgers

Op welke manier werkt deze interventie?
Prioriteren / Signaleren

Waar zit deze interventie op de participatieladder?
Coproduceren / Samenwerken

Welke fenomenen pakt deze interventie aan?
Bewustzijn creƫren, Toezicht, Veiligheid

Meer informatie